GR | EN
Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Ξεκίνημα: Η καλλιτεχνική ομάδα Persona δημιουργήθηκε στην Αθήνα το 2004 από τη σκηνοθέτιδα και ακαδημαϊκό Αύρα Σιδηροπούλου. Αποτελείται από καλλιτέχνες που δουλεύουν διεθνώς στο θέατρο, τον χορό, τη μουσική, τις εικαστικές και ψηφιακές τέχνες. Η φιλοσοφία μας αφορά την ενσωμάτωση και ποικιλομορφία και το καλλιτεχνικό μας όραμα είναι η δημιουργία θεατρικών γεγονότων όπου διαφορετικές μορφές τέχνης και πολυμέσων βρίσκονται σε ανοιχτό διάλογο. Η ομάδα και τα μέλη της έχουν παρουσιάσει τη δουλειά τους σε διαφορετικά μέρη του κόσμου ανάμεσα στα οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Τουρκία, η Ιταλία, το Ιράν. Κατά καιρούς, οι παραστάσεις μας έχουν χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Υπουργείο Πολιτισμού, τον Οργανισμό Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού, το Ίδρυμα Ωνάση, και το Ίδρυμα Ι.Φ. Κωστοπούλου.

Γιατί Persona: Η Persona είναι στάση ζωής, μια καρδιά που χτυπά με έμπνευση, ένα σώμα που ισορροπεί αρμονικά αλλά και ακανόνιστα, μια ομάδα που πειραματίζεται, προσαρμόζεται και υπερβαίνει, φυγόκεντρη και ταυτόχρονα κεντρομόλος. Είναι ένας μικρός κόμβος ταλέντων που δημιουργήθηκε στην Αθήνα πριν από αρκετά χρόνια, για να μας κρατήσει όλους συνδεδεμένους με αυτό που συμβαίνει στις τέχνες διεθνώς.

Ποιοι είμαστε: Μερικοί από μας συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε σε σταθερή βάση, αλλά μας αρέσει επίσης να δουλεύουμε με διαφορετικούς ηθοποιούς, σχεδιαστές, μουσικούς και εικαστικούς. Έχουμε θέσει ως στόχο να προσεγγίσουμε ουσιαστικές συνεργασίες σε όλο τον κόσμο και να χτίσουμε γέφυρες που όχι μόνο εμπλουτίζουν την κατανόηση και την εμπειρία μας για το θέατρο, αλλά που μας βοηθούν να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο και πιο ανοιχτό, όπως του αξίζει να είναι.

Τι κάνουμε: Ενδιαφερόμαστε πολύ για διεπιστημονικά πρότζεκτς και πειραματιζόμαστε με διαφορετικές μορφές έκφρασης, συχνά επανεξετάζοντας τον θεατρικό κανόνα. Πρόσφατα, ενσωματώσαμε τα ψηφιακά μέσα στη δουλειά μας, δημιουργώντας υβριδικά έργα που επιχειρούν να ξεπεράσουν τα αντιληπτικά μας όρια.

Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μας: Η δουλειά μας πάντοτε αποσκοπούσε στο να φέρουμε κοντά τους ανθρώπους, να συναντήσουμε τον «άλλο» και να επικοινωνήσουμε το όραμά μας για έναν ειρηνικό κόσμο μέσω της τέχνης. Αυτό γίνεται μέσω παραστάσεων, όπως τα Δάκρυα της Κλυταιμνήστρας (που συγκεντρώνει τις ευαισθησίες Ελλήνων, Τούρκων και Βρετανών ηθοποιών) αλλά και το Και ο Θεός Μίλησε (όπου Έλληνες, Τούρκοι και Ιρανοί συνεργάστηκαν στην Κωνσταντινούπολη και την Τεχεράνη)· με εργαστήρια για την ελληνική τραγωδία με Άραβες και Εβραίους φοιτητές στην Άκρα του Ισραήλ, το Tαλίν της Eστονίας και τη Ρίγα της Λετονίας · παρουσιάζοντας τα Δάκρυα της Κλυταιμνήστρας στα ελληνικά στο ρεπερτόριο του ιστορικού θεάτρου La MaMa της Νέας Υόρκης · συνεργαζόμενοι με Ιταλούς, Έλληνες, Βρετανούς και Αμερικανούς ηθοποιούς στη Βερόνα για ένα έργο που ενώνει τον Βασιλιά Ληρ με τον Οιδίποδα επί Κολωνό ή ανεβάζοντας τη δική μας εκδοχή για τον μύθο της Φαίδρας στο Λονδίνο.

Η αποστολή μας: Να γνωρίσουμε τον υπόλοιπο κόσμο όσο καλύτερα μπορούμε, να συνδεθούμε με άτομα με διαφορετικές εθνικές, πολιτιστικές, θρησκευτικές και άλλες καταβολές και να δημιουργήσουμε νέες διαπολιτισμικές και διεθνικές καλλιτεχνικές σχέσεις. Να συνδυάσουμε την έρευνα με τη θεατρική δημιουργία προκειμένου να διευρύνουμε τα όρια της δημιουργικότητας. Να δημιουργήσουμε ένα κατάλληλο και δυναμικό περιβάλλον για τους ιστορικούς και τους επαγγελματίες του θεάτρου που μοιράζονται το όραμά μας.

Persona
LOGO

Persona Theater Company

Meet, Make, Mean