GR | EN
Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Κάποιος θα'ρθεί

2013

Tο έργο Κάποιος θα' ρθεί του Νορβηγού πολυβραβευμένου συγγραφέα Jon Fosse παρουσιάστηκε στο Θέατρο Ένα στη Λευκωσία και τη Λεμεσό από το Θέατρο VERSUS τον Δεκέμβριο 2013 και Ιανουάριο 2014.

Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά έργα του Fosse, ο οποίος παρουσιάζεται στην Κύπρο για πρώτη φορά. Αινιγματικό και βαθιά υπαρξιακό, το έργο περιστρέφεται γύρω από ένα ερωτικό τρίγωνο, που ορίζεται από τη σεξουαλική κτητικότητα, τη ζήλεια και μια υποδόρια παράνοια. Το έργο, σε νέα μετάφραση του Βάιου Λιαπή, δημιουργεί, με τον πιο ποιητικό και ταυτόχρονα σκληρό τρόπο, μια ατμόσφαιρα μυστηρίου και εσωτερικής έντασης, η οποία χτίζεται σαν παρτιτούρα και μας συμπαρασύρει σε έναν κόσμο όπου τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας γίνονται ολοένα και πιο δυσδιάκριτα. Η παράσταση συνδυάζει την αφαίρεση με το έντονα εικαστικό στοιχείο.

Ένας άντρας και μία γυναίκα βρίσκουν καταφύγιο σε ένα απόμακρο παραθαλάσσιο σπίτι, ελπίζοντας ότι έτσι θα ξεφύγουν από την οδυνηρή επαφή με τον έξω κόσμο. Ωστόσο, ένας βαθιά ριζωμένος φόβος ότι «κάποιος θα’ρθει» να τους διαταράξει την εύθραυστη απομόνωσή τους σύντομα θα επιβεβαιωθεί, όταν ο προηγούμενος ιδιοκτήτης του σπιτιού κάνει την εμφάνισή του.

 

Μετάφραση: Βάιος Λιαπής
Σκηνοθεσία: Αύρα Σιδηροπούλου
Ηθοποιοί: Κωνσταντίνος Γαβριήλ, Φάνη Πέτσα, Ανδρέας Νικολαίδης
Σκηνογράφος-Ενδυματολόγος: Έλενα Κατσούρη
Μουσικός: Νίκος Βίττης
Βίντεο: Χάρης Αριστείδου
Φωτιστής: Joseph Χριστοδουλίδης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαρία Γεωργίου
Φωτογραφίες: Γιώργος Γεωργίου

 

Κριτικές (αποσπάσματα):

Φιλελεύθερος
«Θεωρώ επίτευγμα της Αύρας Σιδηροπούλου και της υποκριτικής ομάδας τον απόλυτο έλεγχο του ρυθμού της παράστασης. Ούτε στην κίνηση ούτε στην εκφορά του λόγου δεν υπήρξε η παραμικρή αμήχανη επιτάχυνση, και οι παύσεις, οι σιωπές, τα βλέμματα, οι παγωμένες στάσεις ήταν μετρημένες σύμφωνα με tη λογική του κειμένου.»

Πολίτης
«Η παράσταση του έργου του Γιον Φόσσε ‘Κάποιος θα’ρθει’ …δείχνει ότι η σκηνοθεσία είναι κάτι πολύ παραπάνω από απεικόνιση: αποτελεί ερμηνεία, δηλαδή δημιουργία ενός κόσμου ο οποίος συγκροτείται μέσα από τις συντεταγμένες του κειμένου και της «υλικής» μορφοποίησής του στη σκηνή».
«Η Αύρα Σιδηροπούλου φιλοτεχνεί ένα μεταφυσικό τοπίο που θυμίζει Μπέργκμαν, αλλά και Φον Τρίερ, ά-χρονο, ά-τοπο, φευγαλέο αλλά, ταυτόχρονα, επικίνδυνα οικείο. Η σκηνοθεσία γίνεται δραματουργία, ζωντανεύοντας λέξεις και ενεργοποιώντας μνήμη και συνειρμούς».
«Η τέχνη του θεάτρου βασίζεται στην έκφραση μιας εσωτερικής αννάγκης, στη σύλληψη και όχι στην εύκολη και ευκαιριακή πρόκληση. Η παράσταση του ‘Κάποιος θα’ρθει’ είναι ένα ταξίδι αισθήσεων αλλά και υπαρξιακών αναζητήσεων, μία συγκυρία συγκίνησης και έμπνευσης.»

  

Σχετικοί Συντελεστές
Αύρα Σιδηροπούλου
LOGO

Persona Theater Company

Meet, Make, Mean