GR | EN
Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Είσοδος Άμλετ

2022

Το διεθνές πρότζεκτ Enter Hamlet της  καλλιτεχνικής ομάδας Persona προσκλήθηκε ως εναρκτήρια παράσταση στο Verona Shakespeare Fringe Festival στις 23 Αυγούστου 2022

Δεν υπάρχει μια μόνο ανάγνωση του Άμλετ. Το έργο Είσοδος Άμλετ είναι μία πολυμεσική παράσταση (multimedia performance) για έναν ηθοποιό, ένα έργο με φαντάσματα, από τα οποία ο ομώνυμος ήρωας είναι περιτριγυρισμένος ενώ προσπαθεί να ξεφύγει αλλά και που ο ίδιος κυνηγάει.  Η πλοκή επικεντρώνεται στην αναζήτηση του Άμλετ για ειρήνη και αίσθηση του ανήκειν, καθώς αναπολεί τα κύρια γεγονότα της ζωής του, σε ένα συνεχή διάλογο με το παρελθόν του. Ο χαρακτήρας μετακινείται από μέρος σε μέρος - ένα τρένο, μια έρημη πλατεία της πόλης, μια αίθουσα χορού - μεταξύ άλλων, όπου συναντά τυχαίους ανθρώπους, αναγνωρίζοντας σε αυτούς, ποικιλοτρόπως, μέλη της οικογένειας του, φίλους, εραστές και αντιπάλους, καθώς προχωρά προς ένα αναπόφευκτο τέλος . Η ψευδαίσθηση της κίνησης και της προόδου αποτυπώνεται σε μια σειρά από φευγαλέες οπτικές εντυπώσεις, ενώ ο Άμλετ γίνεται ένα κάτοπτρο μέσα από τον οποίο βιώνουμε την ένταση της οικογενειακής προδοσίας, της ακόρεστης σεξουαλικής επιθυμίας, του αυτοσαμποτάζ, της αδυσώπητης ενδοσκόπησης και της άρνησης να αφεθούμε. Το αν ο Άμλετ είναι ένας καταθλιπτικός, οραματιστής ή ένας ιδιότροπος (αντι) ήρωας δεν είναι το θέμα εδώ: μεταμορφώνεται από το ένα πρόσωπο στο άλλο, από θύμα σε θύτη, στην αμφιταλάντευσή του ανάμεσα στην ουτοπική αυταπάτη  και τον ρεαλισμό. Βασισμένο στην υπαρξιστική οπτική του πρωτότυπου έργου του Σαίξπηρ, το Είσοδος Άμλετ εκσυγχρονίζει τις αιώνιες φιλοσοφικές του αναζητήσεις ενώ, επίσης, παρουσιάζει τη δομή του χωρισμένη σε πράξεις με ψευδοαριστοτελικό τέλος, υποδηλώνοντας ξεκάθαρα ότι όπου βλέπει κανείς ένα τέλος, πρέπει να αναζητήσει και τα ίχνη μιας νέας αρχής.

Η σόλο πολυμεσική παραγωγή της Καλλιτεχνικής Ομάδας Persona φέρνει έναν ηθοποιό ακριβώς στη μέση της σκηνής, εγκλωβισμένο στις προηγούμενες αναμνήσεις του, όπως παρουσιάζεται στις τρεις σκηνές, προβάλλοντας βασικές στιγμές της ζωής του καθώς και τοπία του μυαλού του ομώνυμου χαρακτήρα. Αυτά τα μέρη - μνήμης, φαντασίας και προσδοκίας -  σταδιακά επικρατούν και ο Άμλετ παρασύρεται στον κόσμο των φαντασμάτων, τον οποίο τελικά αγκαλιάζει σε μια πράξη (διαμεσικής) κάθαρσης.

Μία τραγουδίστρια συνοδεύει τον ηθοποιό που ερμηνεύει τον Άμλετ στη σκηνή, ενσαρκώνοντας — μέσω πειραματικών αυτοσχεδιασμών — το ευρύ φάσμα των χαρακτήρων, των σκέψεων και των οραμάτων με τα οποία ο ήρωας βρίσκεται σε συνεχή διάλογο.

 

Η ομάδα

Συγγραφέας – σκηνοθέτις: Αύρα Σιδηροπούλου
Σκηνικά-Κοστούμια: Εμμανουέλα Βογιατζάκη- Krukowski
Video Art: Άρτεμις Τζάβρα Bulloch
Μουσική σύνθεση: Βάνιας Απέργης
Ερμηνεύει η Έλενα Πελλόνε
Τραγουδίστρια - Ερμηνεύτρια: Muriel Louveau
Guest appearance: Eric Nicholson
Μουσική εκτέλεση επί σκηνής: Alessandra Bonetti
Σχεδιασμός φωτισμού: Γιώργος Σηφάκης

Βοηθοί Σκηνοθέτη: Τζούλια Κόγκου, Κάτια Μακρυκώστα
Βοηθός Σκηνογράφου - Ενδυματολόγου: Προκόπης Προκοπίου
Σύμβουλος δραματουργίας: Gilda Tentorio

 

Ευχαριστούμε

την Μάγκυ Μοντζολή, το Βεστιάριο “Σημεία όψης” και το “Θέατρο της Ημέρας” για το ζεστό καλοσώρισμα, τη διαθεσιμότητα και τη στήριξη
τον Μιχάλη Δημητρίου και την Σοφία Παπαχρήστου για τη φωτογραφική κάλυψη
τον Gianni Barabaschi για την κατασκευή των κύβων
Τέλος, ευχαριστούμε την Ασπασία Καββαδία και τον Artur Krukowski για τη γενναιόδωρη συνεισφορά τους στην καμπάνια μας  


LOGO

Persona Theater Company

Meet, Make, Mean