GR | EN
Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Ο Πινόκιο είμαι Εγώ!

2019

Ένα πρότυπο παιδαγωγικό εγχείρημα, που έγινε θεατρική παράσταση

Το εγχείρημα: Στο πλαίσιο της συνεργασίας της με το ΙΕΚ ΑΚΜΗ, η Κάτια Μακρυκώστα κατά το διδακτικό έτος 2018-2019 σχεδίασε και οργάνωσε ένα Καινοτόμο Βιωματικό Παιδαγωγικό Εγχείρημα που είχε ως αντικείμενο τη δημιουργία μιας Παράστασης μέσα από τη Σύμπραξη Παραστατικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών. Για την ιδιαίτερα απαιτητική και περίπλοκη διαδικασία συντόνισε και κατηύθυνε περισσότερους από 90 συντελεστές (καθηγητές/ριες και σπουδαστές/ριες) απ’ όλα σχεδόν τα τμήματα της σχολής (Παιδαγωγικών, Γραφιστικής, Δημοσιογραφίας, Εικονοληψίας, Ηχοληψίας, Μακιγιάζ, Σκηνοθεσίας και Φωτογραφίας). Μέσα από δημιουργικά εργαστήρια, οι σπουδαστές/ριες με τη συμβολή των καθηγητών/ριών κάθε τμήματος συνεργάστηκαν για την υλοποίηση της παραγωγής της παράστασης. Για παράδειγμα, κατασκεύασαν σκηνικά αντικείμενα και σημεία όψης, κινηματογράφησαν προωθητικό σποτ, τρέιλερ και multimedia υλικό, επιμελήθηκαν γραφιστικά το πρόγραμμα και την αφίσα της παράστασης, οργάνωσαν έκθεση φωτογραφίας και σκίτσου με θέμα τον Πινόκιο, επένδυσαν μουσικά και με ηχητικά τοπία το έργο αλλά και ηχογράφησαν τραγούδια, φρόντισαν το μακιγιάζ, την κόμμωση και τα κοστούμια των ηθοποιών και τέλος κάλυψαν δημοσιογραφικά το εγχείρημα με συνεντεύξεις, βιντεοσκοπήσεις και φωτογραφίσεις τόσο από τα παρασκήνια και τις πρόβες όσο και από και την παράσταση, ενώ ανάρτησαν το υλικό στα social media. Όλα τα παραπάνω συνέβαλαν στην ολοκλήρωση της τελικής παράστασης που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο Τριανόν, παρουσία 400 και πλέον θεατών.

Η παράσταση: Η παράσταση βασίστηκε στη διασκευή του κλασικού έργου «Πινόκιο», εμπλουτίζοντας τη σκηνική δράση με τεχνικές multimedia, στοιχεία μιούζικαλ αλλά και τεχνικές διάδρασης. Συμμετείχαν έντεκα ηθοποιοί, όλες σπουδάστριες του τμήματος των παιδαγωγικών και της δημοσιογραφίας, οι οποίες εκπαιδεύτηκαν και δούλεψαν πάνω στους ρόλους τους για έξι μήνες. Ιδιαίτερο βάρος στην εκπαίδευσή τους δόθηκε στη συγκρότηση της ομάδας, καθώς η κάθε ηθοποιός ενσάρκωνε μια πτυχή του χαρακτήρα του Πινόκιο, λειτουργώντας με αυτόν τον τρόπο όλες μαζί τόσο ως το alter ego του πρωταγωνιστή όσο και ως Χορός αρχαίου δράματος ταυτόχρονα. Παράλληλα, βαρύτητα δόθηκε στην αλληλεπίδραση με το κοινό, καθώς οι θεατές αποτελούσαν και εκείνοι μέρος της παράστασης, χόρεψαν, τραγούδησαν και έπαιξαν, με αποτέλεσμα η παράσταση να μετατραπεί σε μια διαδραστική εμπειρία.

Η διασκευή: Στο διασκευασμένο έργο «Ο Πινόκιο είμαι Εγώ!» ο Πινόκιο ξεδιπλώνει όλες τις πτυχές του εαυτού του, σε μια πορεία ενηλικίωσης μέσα από τον κατακερματισμένο χαρακτήρα του. Οι επιρροές του, οι όψεις του χαρακτήρα του -οι φωνές της συνείδησης και τα συναισθήματά του- δραματοποιούνται μέσω μιας ομάδας η οποία κινείται, λειτουργεί και συνδιαλέγεται όπως ο Χορός στο κλασσικό θέατρο. Ο χαρακτήρας του κεντρικού ήρωα αναδύεται μέσα από τη συνδιαλλαγή των ηθοποιών, καταλήγοντας στο ότι τελικά όλοι, ηθοποιοί και θεατές, κρύβουν έναν Πινόκιο μέσα τους.

Ταυτότητα Παράστασης
Διασκευή Κειμένου - Σκηνοθεσία: Κάτια Μακρυκώστα
Ηθοποιοί: Παναγιώτα-Ευαγγελία Αγγουράκη, Μαρίνα Αζάρ, Μαρία-Ιωάννα Ανδριανόπουλου, Σοφία Κοσμοπούλου, Ελένη Κώνστα, Παναγιώτα Κωνσταντοπούλου, Συλβάνα Νίκα, Χριστίνα Παντελάκη, Klesta Prendi, Αικατερίνη Σχοινά, Nadia Hykaj
Σκηνικά αντικείμενα (props) και Σημεία όψης: Ραφαέλα-Παρασκευή Αποστολίδου, Καλλιόπη Βαρσαμού, Μαρία Βράζου, Τατία Γκαμπάτζε, Αγγελική Καραμάνη, Μαρία-Αγαθή Κλώθου, Ιωάννα Μισατζή, Βασιλική Πινότση, Αικατερίνη Τουρίκα, Στυλιανή Τζίβα, Καλλιόπη-Μαρία Τσεκούρα, Aleksandra Hoxhaj
Video projections: Αγγελική Βαρελά, Στυλιανός Καζιτόρης, Ταφάνη Ντάνιελ, Ιωάννης Παπαδάκης
Φωτισμός: Αχιλλέας Πιπεράκης
Ηχητικά Τοπία: Γεώργιος Αυγουστάκης
Μουσική Τραγουδιών: Νάγια Γιαννιτσάκη, Θάνος Παπαδέλης
Στις Ηχογραφήσεις της παράστασης ακούστηκαν οι φωνές καθηγητών/ριών και σπουδαστών/ριών του ΙΕΚ ΑΚΜΗ
Σχετικοί Συντελεστές
Κάτια Μακρυκώστα
Γλώσσα συνημμένου: Ελληνικά Τύπος: Αρχείο PDF ?????????: ? ??????? ????? ???!
Ενημέρωση: 28-10-2021 14:39 - Μέγεθος: 7.06 MB
LOGO

Persona Theater Company

Meet, Make, Mean